DCV header scaled
Ventilation
13. februar 2020

DCV – En smart investering i boliger?

Ved et behovsstyret ventilationssystem, matches luftmængden kontinuerligt den faktiske efterspørgsel. Denne styringsform bruger i gennemsnit mindre energi sammenlignet med konventionelle CAV-systemer, samtidig med, at den oplevede luftkvalitet øges betragteligt. Men er det altid en god idé?
Del

Behovsstyret ventilation - hvad er nu det?

Tekniske termer såsom CAV, VAV og DCV kan nemt forvirre - det handler om behovsstyring

Ved et behovsstyret ventilationssystem (DCV – Demand Controlled Volume) matches luftmængden kontinuerligt den faktiske efterspørgsel. Luftmængden kan løbende reduceres eller øges baseret på udvalgte styringsparametre såsom temperatur, fugt, bemanding eller luftkvalitet (CO2). Denne styringsform bruger i gennemsnit mindre energi sammenlignet med konventionelle CAV-systemer (Constant Air Volume flow), og samtidigt øges den oplevede luftkvalitet betragteligt, da det er grundstenen i styringsformen at tilpasse sig – selv i ydreområdet.

Alligevel opfattes DCV-systemer som en løsning forbeholdt store kommercielle lokaler som eksempelvis konferencecentre. Jo større variationen mellem minimums- og spidsbelastningen er, jo mere udbytte kan forventes med et DCV-system. Dette er tilfældet i både skoler og kontorbygninger, hvor eksempelvis klasseværelserne er overfyldte i løbet af undervisningen, og tomme om natten, i frikvarterne og i weekenderne. Selvom der er åbenlyse fordele med et DCV-system, er selve systemet noget mere kompliceret end et CAV-system. Et kompetent design og en omhyggelig projektering, indregulering og vedligeholdelse er påkrævet for at sikre den forventede ydelse. Dette er grunden til, at DCV muligvis ikke synes som et attraktivt valg i boligbyggeri.

Ventilation kokken
Eksempel på friskluft-indkast fra et DCV anlæg - billede fra installation hos Christies - Sdr. Hostrup Kro, Aabenraa. Copyright TREVIA A/S

Der er flere åbenlyse besparelser ved behovsstyring af ventilation. Foruden de økonomiske, er der de sundhedsmæssige - og DCV er tænkt som en 'montere-og-glem' løsning der bare passer sig selv.

Der er dog mange funktionelle fordele, der er til fordel for anvendelse af DCV. Konventionelle ventilationssystemer er afhængige af, at brugeren skifter luftstrømme. I forretningsbygninger kan der være ejendomsadministratorer, hvis opgave det er at kontrollere ventilation, men i boligbygninger er der kun de private personer, der bor i lejligheden, der har behov for at udføre jobbet. Arbejdende mødre og far, travle teenagere og afslappede pensionister, som ikke ønsker at bekymre sig om ventilation.

Det er en kendsgerning, at de fleste faktisk ikke nedsætter ventilationen, når de forlader hjemmet. Dette kan imidlertid håndteres fuldautomatisk med et DCV-system. Det gør livet lettere på den ene side; og garantere energibesparelser på den anden. Mere vigtigt er, at DCV-system kan sikre, at folk inde i rummet har nok frisk, og sund luft i forskellige situationer. Det øger automatisk luftmængden, når folk kommer ind, tager et brusebad eller begynder at lave mad. Alt dette kan være en betydelig fordel for både ejeren og beboeren. Undersøgelser viser, at luftmængden i et DCV-system stiger med op til 40% mod designluftstrømme flere gange hver dag. Det betyder, at de anbefalede designluftstrømme ikke er nok i et moderne samfund, hvor vi bruser oftere, vasker tøj hver dag, og har kæledyr indendørs. På trods af det, da vi er væk det meste af dagen, er den gennemsnitlige luftstrøm i et DCV-system cirka 40% lavere end CAV-luftstrømmen.

Eksempel på DCV unit fra Swegon, der leveres som en plug-and-play løsning.
Copyright Swegon

Sikker anvendelse, uanset rumanvendelse og belastning

En god ting ved DCV er, at det kan anvendes til forskellige bygninger og ventilationsløsninger: centraliserede systemer, semi-centrale systemer, de-centrale systemer samt eneboliger eller sommerhuse. I disse dage kan du endda udskifte en gammel køkkenventilator med en moderne ventilationsenhed, der udnytter varmegenvinding og DVC-funktioner.

Så er DCV en smart investering i boligbygninger? Hvis du overvejer både bygningens velvære og de mennesker, der bor i den, er svaret bestemt ja. Når man ser på investeringsafkastet, er tilbagebetalingen længere, end mange ejendomsejere accepterer. Da energien fra vores hjem udgør en så stor del af den samlede energiforbrug, er det dog mere en miljøinvestering end en finansiel.

Du er altid velkommen til at kontakte os for sparring og et tilbud på et eller flere af vores ydelser.

    Eller giv os et kald på telefon 7020 4252
    – vi sidder klar til at snakke med dig.